Winterreis op Toerski’s Hardangervidda

 

[tab:Dag 1]

Introductie

In het voorjaar van 2014 hebben Lars Peters en Ivo Diks een reis op ski’s gemaakt in het natuurgebied Hardangervidda. Het plan was om een meerdaagse tocht te maken van Haukeliseter richting Hovden en terug. Al snel bleek dat de weersomstandigheden zo slecht waren dat de tocht flink is ingekort. Eerder dan gepland hebben we de Hardangervidda weer verlaten om bij Bø in de buurt als alternatief een 2-daagse tocht te maken. Ondanks het slechte weer zat deze reis vol met leuke dingen, nieuwe ervaringen en een hoop plezier!

Dag 1 naar Bø

’s Avonds vertrekt het vliegtuig van KLM van Amsterdam naar Sandefjord. Had ik gehoopt. “Wegens een technisch defect kunnen we niet vertrekken”, werd er omgeroepen. Gelukkig konden we na een vette vertraging alsnog een ander vliegtuig instappen. Eenmaal in Sandefjord aangekomen stond Lars mij op te wachten met zijn Land Rover. Overnachting bij Lars thuis.

DSCN5961

[tab:Dag 2]
Dag 2 Bø – Haukeliseter – de bergen in!

Vandaag begint het avontuur! De spullen zijn ingepakt en we zijn klaar om te vertrekken. De reis in zo’n oude Land Rover is al een avontuur op zich. Na een uur of 2 zijn we aangekomen bij de Haukeliseter Fjellstue. Na een kort hapje en drankje doen we de ski’s en vellen onder en kunnen we echt beginnen! Voor mij was het de eerste keer op toerski’s. Ik heb wel eens op ski’s gestaan in de skihal, maar nooit in de natuur. Op zich viel het toerskiën nog best mee. Het is gewoon lopen, maar dan met latten onder je voeten. Gek idee dat je ineens grip hebt op de sneeuw als er stijgvellen onder de ski’s zitten. Daarna even de pulk geprobeerd te trekken. Oef, dat is toch wel hard werken als we iets stijgen! Daarna werd het ietsje zwaarder, want het weer verslechterde. Natte sneeuw, ijzel, heel veel mist, bah! We besluiten de tent op te zetten want het begint donker te worden en door de mist konden we toch al niks zien. Bij het bouwen van een sneeuwmuurtje tegen de wind kom ik erachter dat mijn Gore-tex handschoenen (ooit €100) compleet doorweekt waren, dikke pech! Gelukkig is Lars op alles voorbereid, zijn extra paar wanten van het leger werken perfect!

DSCN5969

[tab:Dag 3]
Dag 3: Terug naar Haukeliseter en een nieuwe poging doen! Sneeuwhol maken

DSCN6002Bij het opstaan besluiten we dat onze plannen om verder zuidwaarts te gaan, niet zullen werken. Het zicht was nog steeds slecht en alles was nat en koud. Na een goed ontbijt pakken we de spullen in, die zwaarder zijn geworden door de nattigheid. De terugweg naar Haukeliseter verliep zonder problemen. Eenmaal aangekomen eerst een goede pauze gehouden en al snel waren we weer warm en droog. We zijn er weer klaar voor, 2e poging!

Na een tijdje te hebben geskiet vonden we een perfecte plaats om een sneeuwhol te maken. De scheppen kunnen uit de rugzak en graven maar! Na twee uur hebben we een heel degelijk en ruim sneeuwhol gemaakt. Inclusief kookeiland, koudtegeul, nooduitgang en schoorsteen. Binnen in het sneeuwpaleis werd het snel behagelijk. Het sneeuwhol bied een mooie schuilplaats tegen de wind en binnen is het boven het vriespunt.

 

[tab:Dag 4]
Dag 4: Dagtocht bergje op en af skiën

Bij het opstaan ziet het er goed uit. Eens kijken wat vandaag de dag te bieden heeft. We hebben het plan gemaakt om een naastgelegen bergje proberen te bestijgen op toerski’s om er vervolgens weer vanaf te skiën. We kunnen zonder zware pulk gaan omdat we op hetzelfde punt terugkomen. Lars heeft mij enkele technieken en andere dingen geleerd die belangrijk zijn bij het toerskiën. Dit ging best goed, totdat we in de mist terecht kwamen. Die bleek toch wel erg dicht te zijn. De top beklimmen leek een leuk plan, maar nu is dat niet zo verstandig meer. Ook na een goede pauze was er niks veranderd in deze situatie. Helaas zit er niks anders op dan weer af te dalen. De stijgvellen kunnen eraf en ik krijg een lesje skiën. Dat valt vies tegen! Ik dacht wel aardig te kunnen skiën, in Snowworld ging het toch ook altijd goed? Het is niet te vergelijken, buiten de piste is echt een stuk lastiger. Wat het nog moeilijker maakt is dat de mist zó beroerd is dat ik de sneeuw niet van de mist kan onderscheiden. Soms wist ik niet of ik nou naar boven of naar beneden ging. Al met al resulteerde dat in een hoop geklumel en meerdere valpartijen. Gelukkig wel met veel plezier en zonder onveilige situaties. Eenmaal beneden kon Lars mij vertellen dat de helling overeen komt met een zwarte piste. Vandaar dat het zo lastig was…

DSCN6013

[tab:Dag 5]
Dag 5: Terug naar Haukeliseter en terug naar Bø

Na nog een nacht in het sneeuwhol was het tijd om de boel in te pakken en weer terug te gaan naar Bø voor een nieuw plan. De weersomstandigheden op de Hardangervidda zijn slecht geweest en de voorspelling lieten niks goeds zien. Meer door de mist dwalen zou niks nieuws opleveren. Expres een andere terugweg genomen die erg mooi bleek te zijn. De sneeuw was zacht en de pulk zacht en de volgeladen pulk zakte een flink stuk naar beneden. Het was daarom wel hard werken om de pulk vooruit te slepen. Eenmaal aangekomen bij Haukeliseter was het tijd voor een goede pauze alvorens de Land Rover weer aan te slingeren. Nog even naar de supermarkt en ’s avonds een goede maaltijd gehad.

DSCN5975

[tab:Dag 6]
Dag 6: Naar een hut uit 1740!

Niet ver van Bø ligt een natuurgebied met gemarkeerde langlaufloipes. Ergens in het natuurgebied ligt een houten hutje uit 1740, het doel voor vandaag. Het weer is droog, niet koud maar nog wel een beetje mistig. Niet perfect, maar prima voor een tocht zoals dit. Het landschap is compleet anders dan het landschap op de Hardangervidda. Daar groeide bijna geen bomen, hier staat het vol met naaldbomen. Het hoofdpad was nog wel duidelijk aangegeven, maar volgens de kaart moeten we van het hoofdpad af, een zijpad in en daar zou de hut moeten zijn. Het zijpad was slecht gemarkeerd en we zijn het pad kwijt geraakt. Er zijn weinig referentiepunten in het landschap om de route terug te kunnen vinden. Na drie kwartier zoeken, heen en weer skiën en dwalen bleek de hut hooguit 200 meter van ons verwijderd te zijn. Eindelijk, gevonden! Het was werkelijk een schitterend hutje. Binnen was een houtkacheltje aanwezig. Toen ik die aan ging maken begon Lars vast met het dak sneeuwvrij maken, een behoorlijke klus met 1,5m sneeuw! Later konden we in het hutje olielampen en kaarsen aansteken die al klaar stonden. Hout was al gekloofd en de banken konden we inrichten als bed. De houtkachel maakte het hutje zeker 25 graden en de rest van de avond hebben we kaartspellen gespeeld. Ook konden we in het huttenboek lezen dat de laaste bezoeker hier in oktober is geweest (4 maanden geleden!).

DSCN6028

[tab:Dag 7/8]
Dag 7: Terug naar Bø

Voor weer terug te gaan naar Bø hebben we ons best gedaan om het hutje beter achter te laten dan dat we ‘m hebben aangetroffen. Het dak is nu helemaal sneeuwvrij gemaakt, gisteren zijn we maar tot de helft gekomen. Ik heb hout gekloofd en Lars heeft het netjes opgestapeld in het houthok. Ook hebben we een emmer met klein gekloofde houtschrootjes klaar gezet bij de kachel. Na ons een paar uur vermaakt te hebben met dit soort huishuidelijke taken zijn we teruggegaan via bijna dezelfde weg. ’s Avonds in Bø nog een documentaire gekeken over een man die al een paar jaar op de Hardangervidda woont in sneeuwhollen en grotten.

DSCN6039

Dag 8: Bø – Wenum Wiesel

Na een ontbijtje de bus gepakt naar Torp/Sandefjord. Vanaf daar teruggevlogen naar Amsterdam Schiphol met een indrukwekkende winterweek achter de rug.

DSCN5983

[tab:Foto’s]

Kijk voor alle foto’s van het tourskien rondt haukeliseter op Ivo’s Flickr pagina

[tab:END]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *