Reis gaustatoppen

Najaarstocht Gautatoppen

Groepswandeltocht (5 tot 10 personen) van 6 dagen (donderdag t/m woensdag) net ten zuiden van Rjukan in Noorwegen met een beklimming van de Gaustatoppen. Rjukan ligt ongeveer 100 km ten westen van Oslo en aan de voet van het “Hardangervidda nasjonalpark“.

6

Dagen

45

KM

Moelijkheidsgraad

--- €

[tab:Reisbeschrijving]

De beklimming van de Gaustatoppen is een unieke ervaring. Deze berg met zijn 1883 meter hoogte steekt ver boven alle bergen uit in zijn directe omgeving. Met helder weer heb je hier dan ook een prachtig uitzicht over alle toppen in de omgeving en kun je honderden kilometers ver kijken. Bij deze tocht wandelen we een lang weekend door de bergen van vrijdagmiddag tot en met dinsdagochtend.

9412640186_f62d889b9d_hDe eerste dag doen we eerst bij de locale supermarkt in Rjukan, rijden naar boven en parkeren aan de oostzijde van de Gaustatoppen. Vrijdagmiddag lopen we dan langs de flanken van de Gaustatoppen naar de westzijde en zetten we onze tenten op bij één van de meertjes die hier liggen.Bij mooi weer laten we zaterdag ons tentenkamp staan en doen dan een beklimming van de top via de rustige maar behoorlijk pittige westkant. Wees gerust je hebt hier geen touwen nodig en kunt deze beklimming met goede bergschoenen gewoon wandelen.
Zondagochtend breken we de tenten op en gaan bepakt met rugzaken richten het westen. Als het mooi weer is lopen we zonder vast pad over de fjell (boven de boomgrens). Als het zicht minder goed is volgen we het pad dat net onder de boomgrens loopt langs de flanken van de bergen. We slaan ons kamp dan op in de buurt van het meer Sáemsbotn. Maandag lopen we dan door het dal ten zuiden van de bergen weer terug richting onze eerste campsite en zetten hier weer de tent op. Dinsdagochtend lopen we via de noordzijde van de Gaustatoppen terug naar de auto.
Al met al zwerf je ruim 4 dagen door de mooie natuur van Noorwegen en heb je alles wat je die dagen nodig hebt in je rugzak op je rug zitten. Eten bij het kampvuur of misschien wel wakker worden in de sneeuw als je je tent uitkruipt. Een belevenis die je niet snel zult vergeten!

[tab:Benodigdheden]

Naast een goed humeur moet je voor deze reis beschikken over goede kleding (het kan begin oktober al behoorlijk koud zijn), een grote rugzak, warme slaapzak en een isolerende slaapmat. iNorge zorgt voor het tentmateriaal, avondeten en het kookgerei.
In bijgevoegde paklijst kun je zien wat je mee moet nemen. Let er op bij het pakken van je rugzak dat deze niet te zwaar wordt! Bij vertrek uit Nederland mag deze maximaal 10 tot 15 kg wegen! In Noorwegen krijg je namelijk nog ongeveer 5 kg extra bagage aan tenten, eten en kookgerei er bij!

[tab: Moeilijkheidsgraad]

Deze wandeltocht kent geen speciale moeilijkheidsgraad. Alles is zonder klimmatteriaal te wandelen. Het kan wel handig zijn om 1 of 2 wandelstokken mee te nemen. Vooral bij het oversteken van riviertjes kan dit een handige hulp zijn bij het vinden van je balans met een zware rugzak op je rug. Uiteraard moeten de wandelaars die mee gaan wel over een goede basisconditie beschikken. Het wandelen van maximaal 15 km per dag in een bergachtig gebied met een rugzak op van 15 á 20 kilogram vergt wel iets van het uithoudingsvermogen. Na 4 dagen rondzwerfen in de bergen (mogelijk met wat sneeuw) zul je waarschijnlijk moe en voldaan aan de terugreis beginnen.

[tab: Data & reisschema]

iNorge organiseert deze proefreis in de herfstvakantieperiode in Noorwegen. De reis vindt daarom plaats in het eerste weekend van oktober en duurt van donderdag tot en met woensdag. Hieronder is het reisschema van deze groepsreis opgenomen:

Donderdag*)
1:00 uur ’s nachts, vertrek uit Apeldoorn via Overijssel en Drenthe naar de boot in Hirtshals
12:30 uur, vertrek met de boot vanuit Hirtshals Denemarken
16:00 uur, Aankomst in Larvik Noorwegen
19:00 uur, Aankomst in Rjukan op de camping (8 persoons blokhut Spelemannstogo)
20:00 uur, gezamenlijk eten

Vrijdag
8:00 uur, gezamenlijk ontbijt
9:30 uur, gezamenlijk inkopen
11:00 uur, inpakken rugzakken voor vertrek
12:00 uur, vertrek naar de Gaustatoppen
13:00 uur, start wandeltocht

Zaterdag, zondag, maandag
Hele dag wandelen in de bergen

Dinsdag,
9:00 uur, tenten inpakken en laatste stuk wandelen naar de auto’s
13:00 uur, aankomst bij de auto’s
16:00 uur, aankomst in Larvik (mogelijkheid om te winkelen)
18:00 uur, aankomst overnachtingslocatie (Fredtun Folkehøyskole) in de buurt van Larvik en gezamenlijk eten

Woensdag*)
6:30 uur, vertrek naar de boot in Larvik
8:00 uur, gezamenlijk ontbijtbuffet op de boot
12:00 uur, aankomst in Hirtshals DK
21:00 uur, aankomst in Drenthe

*) Voor de deelnemers die met eigen vervoer gaan is de aankomsttijd op de camping in Rjukan en het vertrek naar Larvik de start en het einde van de reis. Het adres van de camping in Rjukan is:
Rjukan Hytte- og Caravanpark
Gaustaveien 78
N-3658 Miland

[tab: Kosten]

Je kunt de reis met eigen vervoer maken of samen met ons meereizen (carpoolen).

De kosten voor de wandeltocht bedragen voor deze proefreis circa € 250,- per persoon.
Dit is inclusief 2 overnachtingen in een blokhut op de eerste en de laatste nacht, het gezamenlijke avondeten en ontbijt bij aankomst in Noorwegen, alle avondmaaltijden tijdens de wandeltocht en het gezamenlijke avondeten tijdens de laatste avond in Larvik. Ook het gebruik van de tenten en het kookgerei is inbegrepen.

De kosten van het carpoolen is afhankelijk van het aantal personen per auto. Uitgaande van 4 personen per auto zijn de kosten circa € 250,- per persoon ( € 500,- brandstof en € 500,- boottickets) Dit is dus inclusief boottickets en op de boot een lunchbuffet op de heenreis en een ontbijtbufet op de terugreis.

Deelnemers aan de reis doen zelf hun inkopen voor ontbijt, lunch, (warme) dranken en tussendoortjes tijdens de gehele reis. Op de vrijdag voor vertrek de bergen in is hiervoor de mogelijkheid om dit nog in Noorwegen te doen. Dit is voor eigen rekening.

De kosten voor de reisbegeleiding zijn voor deze proefreis vrij in te vullen per persoon.

Deelnemers aan de proefreis gaan mee op eigen gelegenheid en eigen risico en moeten ook zelf voor een goede reisverzekering zorgen. Belangrijk is dat ziekte- repatriëringskosten in het buitenland zijn gedekt.