De Noorse Bergwetregels

Het Weer kan zeer snel omslaan in de Noorse bergen, het is daarom slim om voorbereid op reis te gaan. Ongeacht of je weinig ervaring hebt of een gedreven bergsporter bent is het verstandig om rekening te houden met de Noorse bergwetten.

Bergwetregels werden geïntroduceerd in Noorwegen na een golf van ongevallen in de bergen Pasen 1967. in totaal kwamen in de paasweek toen 18 mensen om het leven die in de bergen op tocht waren. Het Noorse rode kruis en De Noorse Toerist vereniging (DNT) zette na deze golf van ongevallen samen een comité op om preventieve maatregelen op te stellen. Dit om nieuwe ongevallen te voorkomen.

Als resultaat kwam er een kampanje genaamd «actie bergwet» met het motto «Welkom in de bergen – maar neem zelf verantwoording». Door deze kampanje werden de Bergwetsregels verbeterd en opnieuw gelanceerd. De actie kreeg veel aandacht in de media,  kennis en de nieuwe ethiek rond het zwerven in de bergen verspreiden zich daarmee snel.

De bergwet bestaat uit 9 preventieve regels met als doelstelling om bij te dragen aan een veiligere avontuurlijke bergtochten.

 • Train voldoende voor een lange tocht!

  Tekening: Knut Høihjelle

  Voor je op reis gaat is het verstandig om eerst je conditie op te bouwen en de uitrusting te testen. Door op voorhand te trainen krijg je een idee of je conditionele vorm gelijk staat aan de eisen die de tocht stellen. De tocht moet afgestemd zijn aan je fysieke en mentale vorm, je eigen ervaring en de uitrusting die je bij je hebt.

  Maak bijvoorbeeld voor de reis een paar lange dagtochten met gepakte rugzak met de uitrusting die je mee wilt nemen.  Hiermee krijg je een indicatie of je fysiek sterk genoeg bent om aan de eisen van de geplande tocht te voldoen en voorkom je dat je tijdens de tocht in de bergen voor verrassingen komt te staan en in problemen te komt.

  Merk je dat de eisen van de tocht boven je eigen capaciteit gaat moet je de tocht aanpassen zodat de eisen die de tocht aan je stelt minimaal gelijk staat aan je conditie. Zorg er dus voor dat je bij voorkeur conditioneel iets over hebt zodat je ook van de natuur te kunnen genieten en energie over hebt als het weer slechter wordt.

  Je kan bijvoorbeeld je reis aanpassen door de etappes korter te maken, minder hoogtemeter in de route te leggen, berghutten gebruiken in plaats van tent, meerdere eindpunten plannen zodat je tijdens de tocht je route kan inkorten en een uitrust. Neem ook pauze dagen op bij het plannen van de tocht.

 • Meld waar je naartoe gaat

  Tekening: Knut Høihjelle

  Tekening: Knut Høihjelle

  Geef aan waar je tocht naartoe gaat zodat iemand weet waar je bent mocht er wat gebeuren. In Noorwegen zijn er nog steeds grote gebieden zonder mobieldekking waar het moeilijk is om hulp te bereiken. Tevens kan de batterij van je mobiel ineens snel leeg zijn. Het is daarvoor belangrijk om te melden waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht weer terug te zijn.

  Dit kan bijvoorbeeld door je reisplan te delen met andere mensen, te schrijven in huttenboeken waar je heen gaat en te melden als je de reisplannen tijdens de tocht aanpast. Mocht je nog niet helemaal besloten hebben waar je heen gaat is het in ieder geval belangrijk om een datum af te spreken wanneer je verwacht terug te zijn.

 • Respecteer het weer en de weersvoorspelling

  Tekening: Knut Høihjelle

  Tekening: Knut Høihjelle

  Volgens de Noren is er oude regel dat je altijd een slechte weersvoorspelling moet respecteren, maar nooit een goede weersverwachting volledig vertrouwen.

  Kijk voor je op reis gaat goed naar de lokale weersvoorspelling voor het gebied waar je naartoe gaat. Houd goed rekening met het weer en beoordeel of je hiervoor uitgerust bent. Het kan zijn dat je de reisplannen moet aanpassen? Neem altijd een goede zekerheidsmarge tijdens deze beoordeling. Het weer kan in de Noorse bergen snel omslaan en ook tijdens de zomer kan koning winter in de bergen plotseling toeslaan. En wie weet misschien wordt het wel beter weer  dan voorspelt maar goed voorbereid zijn op slecht weer kan geen kwaad.

 • Luister naar ervaren reizigers

  tekening: Knut Høihjelle

  Tekening: Knut Høihjelle

  Mensen die het berg gebied uit hun broekzak kennen weten meestal de eigenaardigheden hiervan. Dit kan je helpen bij het maken van je tocht. Vraag de eigenaar van de hut of de camping over de route die je hebt gepland om een goed idee te krijgen van wat je te wachten staat en en de duur van je etappes. Tevens kunnen lokale bewoners ook veel informatie geven over de omstandigheden in de bergen: “weer, sneeuwhoogtes, lawinegevaar, waterstroom in de rivieren, visplekken enzovoort”. Deze informatie is meestal goud waard!

 • Wees voorbereid voor slecht en weer en kou ook tijdens kortere tochten. Neem altijd een rugzak mee met de noodzakelijke uitrusting.

  Tekening: Knut Høihjelle

  Als het weer omslaat, de wind aansterkt en het koud wordt, moet je je kunnen omkleden om je aan te kunnen passen aan de veranderende omstandigheden. Het is belangrijk dit op tijd te doen als het weer omslaat. Bijvoorbeeld de regenkleding aan te doen voor de kleding eronder nat is. Neem de noodzakelijke kleding mee om je aan andere weersituaties aan te kunnen passen.

 • Neem altijd kaart en een kompas mee

  Tekening: Knut Høihjelle

  Neem altijd een kaart en kompas mee als je de bergen ingaat. Leer jezelf een kompas te gebruiken en het terrein te herkennen in de kaart. Het is belangrijk om tijdens de tocht goed op de kaart mee te volgen en te weten waar je bent op de kaart. Als er ineens laaghangende bewolking aankomt en je in de wolken zit kan het zicht zo slecht zijn dat je op kompaskoers moet lopen. Om een goede kompaskoers uit te zetten moet je je eigen positie op de kaart hebben. Daarvoor is het belangrijk om tijdens de tocht je positie op de kaart te bepalen.

  S’winters kan ook sneeuw en wind het zicht belemmeren en het moeilijk maken om je visueel te oriënteren.

 • ga niet alleen

  tekening: Knut Høihjelle

  Als je alleen de bergen in gaat is er niemand die je direct hulp kan verlenen mocht er wat fout gaan. Er is ook niemand die het ongeval kan melden of hulp kan gaan halen. In de Noorse bergen is er lang niet overal dekking met de mobiel. Je moet het vaak hogerop zoeken om te kunnen bellen en zo de reddingsdiensten  te kunnen waarschuwen. het is daarvoor slim om minst 2 te zijn om snel te kunnen reageren als er iets gebeurt.

 • Keer optijd om, Het is geen schande om te retourneren

  Tekening: Knut Høihjelle

  Ben je niet helemaal zeker of je de tocht wel haalt, neem dan geen risico’s en keer om! Wordt bijvoorbeeld het weer te slecht om je doel te halen, zijn de tocht zen eisen hoger dan je ingeschat had of hebben je reisgenoten het moeilijk. Keer dan om zodat je niet vast komt te zitten. Omkeren is absoluut geen schande en als jij en je reisgenoten vast komen te zitten, in bijvoorbeeld slecht weer, zet je ook de hulpverleners hun leven op het spel. Beter het zekere voor het onzekere nemen!

   

 • Spaar energie en graaf jezelf neer in de sneeuw

  tekening: Knut Høihjelle

  Deze regel geld speciaal voor de winterperiode. Als het ineens slecht weer wordt en je niet weet waar je zich bevind is het soms beter om de storm uit te zitten. Dit letterlijk en figuurlijk, graaf een sneeuwhol, spaar energie en wacht op beter weer.

  Het kan er gevaarlijk zijn om zonder dat je en nauwkeurige positie hebt door te  skiën. Alles is wit als het waait en sneeuwt en dat maakt het moeilijk om steile klippen en lawine uitloop gebieden te herkennen.  Beoordeel daarom goed of je een veilige van de bergen af kunt komen of  dat je een sneeuw bivak graaft en de stom uitzit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *